“Iedereen was laaiend enthousiast”

Als kind werd Gottfrid van Eck al gegrepen door verhalen.

Ademloos keek hij naar o.a. de Woord voor Woord Bijbelverhalen die acteur Aart Staartjes op tv vertelde. En al vroeg bedacht hij zijn eigen poppenkastverhalen die hij voor kinderen uit de buurt speelde.

Hij koos na zijn middelbare school voor een serieuze studie: theologie. Pas vele jaren later zou hij - o.a. gegrepen door vertellers zoals Peter Vermaat en Pete Pronk - kiezen voor het vertellen als professie. Gaandeweg vond Gottfrid het plezier dat hij als kind al had tijdens het 'spelen' van verhalen weer terug.

In de loop der tijd schoolde hij zich door diverse drama- en vertelcursussen in de theatrale vertelkunst. Daarbij kreeg hij regie, vertel- en dramalessen van o.a. Theaterwerkplaats Ode, Het Vertelcollectief, regisseur Ernst Weerstra (Het Verteltheater), verteldocent Frans de Vette (Nationale Vertelschool), theatermaker Kees van der Zwaard (Hystrix Producties) en regisseur/dramaturg Arjen Barel (Storytelling Centre).

Gottfrid specialiseerde zich o.a. in Joodse sprookjes en chassidische verhalen. Hij schreef een drietal boeken met Joodse verhalen die inmiddels allemaal uitverkocht zijn. Daarnaast houdt hij zich intensief bezig met sagen, legenden en historische verhalen die hij op ludieke wijze bewerkt en vertelt. Vooral in de erfgoedsector (m.n. musea, kastelen, landgoederen en forten) maakt hij de laatste jaren furore, mede dankzij enkele landelijke Erfgoed Vertel Events waarvoor hij het initiatief nam.

Verder schrijft en vertelt Gottfrid nieuwe verhalen (op maat) voor allerlei gelegenheden: festivals en culturele zondagen, conferenties en bezinningsdagen, verjaardagen, bruiloften en andere jubilea. En steeds vaker geeft hij ook workshops storytelling aan verschillende doelgroepen.

Enkele opdrachtgevers: Nederlandse Kastelenstichting (Dag van het Kasteel), Nieuwe Hollandse Waterlinie, Stichting Vormingsonderwijs, Culturele Zondagen Utrecht, Inspiratiefestival Terschelling, Kunst Centraal.

Wat anderen zeggen :

“Het was een geweldig verhaal! Ik weet zeker dat er in de familie nog lang over nagepraat zal worden.”