De kracht van Storytelling

workshops van Verhalenatelier Wilde Eend

Elk mens kan vertellen. We doen het dagelijks ongemerkt, wanneer we onze ervaringen en verhalen delen. Toch is storytelling ook een vak apart. Want boeiend vertellen waarbij toehoorders aandachtig blijven luisteren, dat kan lang niet iedereen. Maar het is wel te leren.

Iedereen die regelmatig voor groepen spreekt heeft er baat bij om zich te verdiepen in de kracht van storytelling. Dat geldt o.a. voor docenten en leerkrachten, predikanten en catecheten, pastoraal werkers en jeugdleiders, sociaal werkers en hulpverleners, journalisten en voorlichters, stadsgidsen en museummedewerkers.

Ontdek hoe jouw vaardigheden in het vertellen snel kunnen toenemen tijdens een korte workshop of een meerdaagse training. Verhalenatelier Wilde Eend vliegt graag naar je toe, waar ook maar in Nederland. Een greep uit het aanbod:

  1. Storytelling en de basisbeginselen. Hierbij wordt m.n. aandacht besteed aan de verhaalstructuur, de inzet van je verbeelding en het contact met je publiek.
  1. Storytelling en perspectief. Hoe kun je gebruik kunt maken van personages in je verhaal? Hoe werkt een ik-vertelling? Op welke manier kun je je hoofdpersonage(s) vorm en inhoud geven en een eigen stem?
  1. Storytelling en zintuigen. Wat is ‘zintuigelijk’ vertellen? Hoe kun je alle zintuigen openzetten en gebruiken in je verhaal? Wat doet dat met jezelf en je publiek?
  1. Storytelling en taalgebruik. Welke soorten taal zijn er? Taal van de beschrijving, van de actie en van de emotie hebben elk hun eigen kracht én zwakte. Hoe kun je die op een goede manier inzetten?
  1. Storytelling en improvisatie. Hoe kun je binnen een verhaal variëren en improviseren? Hoe reageert het publiek op interactie en wat voegt dat toe? Hoe voorkom je dat je de draad kwijtraakt? Leer de kunst van reageren en interacteren.
  1. Storytelling en biografie. Hoe vertel ik mijn persoonlijke verhaal? Welke herinneringen zijn belangrijk voor je? Wie of wat heeft je leven sterk beïnvloedt? Leer authentiek vertellen.
  1. Storytelling in maatschappelijke context. Op welke manier kun je storytelling inzetten in de maatschappij en het werken met groepen? Hoe kun je mensen helpen om hun persoonlijke verhaal op authentieke wijze te vertellen? En hoe werkt dat in situaties van onbegrip of conflict?

 

Uiteraard zijn er nog andere thema's en workshops voor specifieke doelgroepen te bedenken. Maatwerk is daarom altijd mogelijk. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Recente opdrachtgevers: Oude Hollandse Waterlinie (Gouda), Nederlandse Kastelenstichting (Dag van het Kasteel), De Wittenberg (opleidingsinstituut te Zeist), Natuurmonumenten (Fort Kijkuit, Kortenhoef), Talent Pro (Utrecht), Utrechts Archief, Gilde Zeist.

Alkmaar storytrail

Wat anderen zeggen :

“Iedereen was laaiend enthousiast.”