"Een unieke belevenis. Op een leuke en theatrale manier maak je kennis met de stad."

Sinds 1999 is Gottfrid van Eck als verteller en scriptschrijver actief bij Stadsavonturen/ Storytrail. In opdracht van Stadsavonturen maakte hij niet alleen Storytrails in diverse steden, op forten en landgoederen, maar daarnaast ook talloze maatproducties voor speciale gelegenheden.
Kenmerkend voor de Storytrail-theaterwandeling is het speelse, lichtvoetige en meeslepende karakter van de verhalen i.p.v. de droge, historische feiten die VVV-en Gildegidsen meestal oplepelen. Daarnaast komen meerdere zintuigen aan bod en is interactie (d.m.v. rollenspel of dilemma’s) een manier om het publiek nog meer bij de verhalen te betrekken.

Meer info en boekingen:

www.storytrail.nl
info@storytrail.nl
Henke Lever
tel. 030 – 2467 911

De volgende vertelwandelingen worden door Gottfrid uitgevoerd:

In Alkmaar roepen ze om de haverklap: “Leve de Opstand!” Het lijkt wel of die Hollandse kaaskoppen dol zijn op haat en nijd, oorlog en strijd. Dat wordt goed zichtbaar tijdens de Tachtigjarige Oorlog, als de Alkmaarders opstaan tegen het Spaanse gezag en dat met succes weten te verjagen. Maar ook op andere momenten is rebellie nooit ver weg. Doe jij het beter? Ontdek je talent voor oorlog of vrede en wandel mee tijdens Storytrail Alkmaar.

Beleef de groei en bloei van landgoed Amelisweerd met haar unieke rivierkleibos. Wie was ridder Amelius die er zo’n 800 jaar geleden kwam wonen? Waarom kocht koning Lodewijk Napoleon dit landgoed om het na een verblijf slechts acht dagen weer te verlaten? Proef de smaak van de historische moestuin en ruik aan haar bloemen. Wandel mee en ontdek de bijzondere historie en smakelijke geheimen van Amelisweerd.

Lang geleden bestond het gebied rond Amstel en IJ louter uit moerassen en veengronden. Hoe kon op die plek toch een stad verrijzen? En hoe groeide Amsterdam uit tot een wereldberoemde, steenrijke metropool? Kwam dat door de god Neptunus, symbool van de heerschappij over de wereldzeeën? Of kwam dat toch eerder door de hulp van Vrouwe Fortuna, godin van de handel en het geld? Of had het Mirakel van Amsterdam, een wonderhostie, er iets mee te maken? Wandel mee en luister naar de wonderbaarlijkste verhalen over 020.

Macht is een mysterie! Zo heb je het stevig in de greep, zo glipt het door je vingers. In Arnhem weten ze daar alles van. Want daar zetelde één van de grootste machthebbers uit de Nederlandse historie: Hertog Karel van Gelre. Aan het begin van de 16e eeuw regeert hij over een groot deel van de Lage Landen. We gaan zijn gangen door Arnhem na en ontdekken of macht slechts een kwestie van dom geluk is of eerder van sluwe strategie. En wat verkies jij als tactiek: de vuist of de uitgestoken hand? Wandel mee en ontdek of macht iets voor je is.

Den Haag is een stad met twee zielen. Aan de ene kant heb je ’s Gravenhage – het deftige dorp van de graven, prinsen en regenten. De Haagse kak. Aan de andere kant heb je het gewone volk dat bekend staat als Haagse bluf. De vraag is: hoe hielden kak en bluf het met elkaar uit? Hoe verliep deze botsing der beschavingen? Maak het huiveringwekkende verhaal van de Gebroeders De Witt mee. Ontdek hoe de ooievaar in het wapen van Den Haag terecht kwam. En wat is de oorsprong van het Haagse hopje? Laat je meeslepen door verhalen over kleurrijke Hagenaars en Hagenezen.

Deventer is een van de oudste en mooiste Hanzesteden van ons land. Kooplui uit alle windstreken kwamen er om te handelen, koekenbakkers en boekendrukkers begonnen er hun vak uit te oefenen. Scholieren uit de hele wereld vochten om er te mogen studeren aan de Latijnse school.
Maar wat is het hoogste goed? Deventer koek of Deventer boek? Sommigen worden aangetrokken tot de Koekenbakkers, anderen zijn liever Boekenkakkers. Wandel mee en ontdek wie de grootste invloed heeft.

Dordrecht is niet gebouwd met steen en hout. De stad is gebouwd met de handelsgeest en rijkdom van haar inwoners. Mensen die met hart en ziel aan Dordrecht verknocht waren en die met het omringende water leerden leven. Ervaar aan de hand van hun verhalen de opkomst en ondergang van Hollands oudste stad. Stap in een stormachtig verhaal over water, inhaligheid en overvloed. Met een reusachtige ramp tot gevolg. Durft u mee?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) worden alle forten in ons land gemobiliseerd. Nederland is neutraal, maar ligt tussen drie strijdende grootmachten in: Duitsland, Engeland en Frankrijk. Eén domme fout en we worden die grote oorlog in getrokken. Leer de fijne kneepjes van het inunderen, exerceren en salueren. Luister naar het spannende, waargebeurde verhaal van soldaat Louis van Iersel. Hij werd een oorlogsheld zonder ook maar één schot te lossen. Laat je inlijven als rekruut en ontdek de geheimen van het fort.

In het midden van de 16e eeuw is Gouda een rijke turf-, kaas- en bierstad. Op het marktplein krioelt het van handelaars die hun waar aanprijzen en van schippers die op werk wachten. In hun midden ontwaren we een jongen, het is schipperszoon Wouter Hugesz. Hij is op zoek naar zijn vader Pieter die al wekenlang spoorloos is. Op een nacht gaat de Sint Jan in vlammen op. Heel Gouda loopt uit. Kijvende viswijven en beresterke zakkendragers hebben zich tussen het publiek verscholen. Beleef de mysterieuze geschiedenis van Gouda en wandel mee.

Haarlem staat al eeuwenlang in de schaduw van grote broer Amsterdam. Slechts weinigen weten dat Haarlem in de Middeleeuwen veel groter en belangrijker was. Hier woonden de graven van Holland van wie er één het bijna tot keizer schopte: graaf Willem II. Beleef het spannende gevecht waarin hij zijn macht wil bewijzen. Maar er zijn nog meer Haarlemse helden zoals Laurens Janszoon Coster, de uitvinder van de boekdrukkunst en Kenau Hasselaer, het spreekwoordelijke ‘manwijf’. Maak het Beleg van Haarlem mee. Ontdek de glorie van deze heldhaftige stad.

Verhalen over moord en doodslag, gaat dat wel leuk worden? We gruwelen van bloedstollende verhalen, maar we smullen er ook van. In vroeger dagen liep heel de stad uit voor executies van heksen, ketters en misdadigers. Luister naar het verhaal van de wrede moord op bisschop Frederik en de heilige Cunera. Wil je helemaal niks of juist alles afweten van een gevaarlijke seriemoordenaar van 50 jaar geleden? Ontraadsel de oude zaak van de Chinezenvete en wordt een echte detective. Wandel mee tijdens Plaats Delict Utrecht!

Als Hanzestad werd Zwolle steeds machtiger en rijker. Ze gaf haar buursteden Kampen en Deventer het nakijken. Wat was het geheim van het Zwolse succes? Kwam dat door haar schutspatroon, de aartsengel Michael, die de duivel met een handjeklap wist te verslaan? Of was het haar eigen boerenslimheid? Luister naar sterke verhalen vol list en bedrog, geluk en noodlot en wordt net als de Zwollenaren een echte blauwvinger.

Wat anderen zeggen :

“Spannender dan een gewone rondleiding.”